+(373)69 214 434 / 022 539 602 | E-mail: info@lifedental.md
Pulpita dentară: ce este, simptome, cauze și metode de tratament

Pulpita dentară: ce este, simptome, cauze și metode de tratament

Ce este pulpita dentară?

În interiorul fiecărui dinte găsim o zonă denumită pulpă dentară. Aceasta conține, pe lângă nerv, vase de sânge și țesut conjunctiv. Pulpita dentară este o afecțiune provocată de inflamația acestei pulpe dentare. Ea poate să apară la unul sau la mai multi dinți și este cauzată de bacteriile care invadează pulpa dintelui, determinând inflamarea (tumefacția) ei.

 pulpita int

Există două forme de pulpită dentară: reversibilă și ireversibilă. Pulpita reversibilă se referă la cazurile în care inflamația este ușoară și pulpa dintelui rămâne suficient de sănătoasă pentru a putea fi salvată. Pulpita ireversibilă apare atunci când inflamația și alte simptome, cum ar fi durerea, sunt severe, iar pulpa nu poate fi salvată.

Pulpita dentară ireversibilă, din cauza contaminării bacteriene continue, poate duce la apariția infecțiilor dentare și a leziunilor periapicale, deoarece bacteriile migrează de-a lungul rădăcinii dintelui și trec de vârful rădăcinii, înmulțindu-se în jurul ei. Pot să apară astfel, adevarate buzunare de puroi, numite abcese periapicale. Lăsate netratate, aceste leziuni pot invada structurile învecinate: sinusul maxilar, canalul mandibular, fosele nazale etc.

Un alt mod de a denumi afecțiunea presupune clasificarea ei în pulpită dentară acută și pulpită cronică. Diferența dintre pulpita acută și cea cronică este dată de intensitatea și durata durerii. La pulpita acută, durerea vine dintr-o dată și poate fi destul de intensă, în timp ce pulpita cronică este caracterizată de dureri mai slabe, dar de lungă durată.
 

Pulpita dentară – simptome

Ambele tipuri de pulpită provoacă durere, deși durerea cauzată de pulpita reversibilă poate fi mai ușoară și apare doar în timpul masticației. Durerea asociată cu pulpită ireversibilă poate fi mai severă și apare pe parcursul zilei și al nopții.
Alte simptome ale ambelor forme de pulpită includ:

  • inflamație
  • sensibilitatea la alimentele calde și reci
  • sensibilitatate si produse moi si foarte dulci

Pulpita ireversibilă poate include simptome de infecție suplimentare, cum ar fi:

  • febră
  • noduli limfatici umflați
  • respiratie urât mirositoare
  • gust neplăcut în gură
     

Iată mai jos un tabel complet cu simptomele tipurilor de pulpită dentară:

SIMPTOM

PULPITĂ REVERSIBILĂ

PULPITĂ IREVERSIBILĂ

PULPITĂ CRONICĂ

PULPITĂ ACUTĂ

DURERE GENERALĂ

moderată

intensă, trepidantă

slabă

intensă, trepidantă

SENSIBILITATE DENTARĂ

scurtă și rapidă

mai mult de 30 secunde

scurtă și rapidă

foarte dureroasă

INFLAMAȚIE ÎN JURUL DINTELUI

rar

prezentă

rar

prezentă

FEBRĂ

puțin probabil

prezentă

putin probabil

prezentă

RESPIRAȚIE URÂT MIROSITOARE

nu

prezentă

posibil

posibil

DURERE CRESCUTĂ ÎN POZIȚIA ÎNTINS

nu

prezentă

nu

prezentă

Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, trebuie să vizitați un medic stomatolog cât mai curând posibil. Simptomele pulpitei ireversibile includ durere extremă și, uneori, nici administrarea calmantelor nu va ajuta la ameliorarea durerii pulpitei. Dacă durerea devine insuportabilă, ar trebui să solicitați de urgență o consultație la un medic stomatolog.

Pulpita dentară - cauze

Într-un dinte sănătos, straturile de smalț și dentină protejează pulpa de infecții dentare. Pulpita dentară apare atunci când aceste straturi de protecție sunt compromise, ceea ce permite bacteriilor să intre în pulpă, provocând umflarea. Pulpa rămâne prinsă în pereții dintelui, astfel încât umflarea provoacă presiune și durere, precum și infecție.
Straturile de smalț și dentină pot fi deteriorate de mai multe afecțiuni, inclusiv:

  • cariile dentare care provoacă eroziunea dintelui
  • cariile dentare provoacă eroziunea dintelui
  • leziuni, cum ar fi un impact asupra dintelui
  • având un dinte fracturat, care expune pulpa
  • traumatisme repetitive cauzate de probleme dentare, cum ar fi alinierea incorectă a maxilarului sau bruxismul 

Pulpita dentară - factori de risc

În general, factorii care cresc riscul de carie dentară, cum ar fi să trăiești într-o zonă fără apă fluorizată sau cu anumite afecțiuni medicale precum diabet, pot crește și riscul de pulpită dentară.
Copiii și adulții mai mari pot avea, de asemenea, un risc crescut, dar acest lucru este determinat în mare măsură de calitatea îngrijirii dentare și de obiceiurile de igienă orală.

De obicei, stilul de viață poate crește riscul de pulpită dentară: 

  • obiceiuri slabe de igienă orală acasă prin nerespectarea perierii dinților după fiecare masă
  • neefectuarea controlului periodic la medicul stomatolog
  • o dietă bogată în zahăr sau consumul de alimente și băuturi care favorizează formarea cariilor dentare, cum ar fi carbohidrații rafinați
  • profesii sau hobby-uri care cresc riscul unui impact asupra gurii, cum ar fi boxul sau hocheiul
  • bruxism cronic

Pulpita dentară - diagnostic

Pulpita este de obicei diagnosticată de către un medic stomatolog. Stomatologul va examina dinții și va cere realizarea unei radiografii dentare pentru a determina corect amploarea cariilor și a inflamației.
Se poate face și un test de sensibilitate pentru a vedea dacă simțiți durere sau disconfort atunci când dintele întră în contact cu căldura, frigul sau factorii de durere la  dulce.
Un test suplimentar prin care medicul stomatolog folosește un instrument ușor pentru a atinge ușor pe dintele afectat îl ajută pe acesta să determine amploarea inflamației.
De asemenea, medicul stomatolog poate analiza cât de mult din pulpa dintelui este deteriorată cu ajutorul unui tester electric de pulpă dentară. Acest instrument oferă o sarcină electrică minusculă la pulpa dintelui. Dacă puteți simți această sarcină, pulpa dintelui dvs. este considerată viabilă, iar cel mai probabil pulpita este reversibilă.

Pulpita dentară – tratament

Metodele de tratament variază în funcție de tipul de pulpită dentară de care suferă pacientul.

Metodele de tratament variază în funcție de tipul de pulpită dentară de care suferă pacientul.
În cazul pulpitei reversibile, tratarea cauzei inflamației ar trebui să rezolve simptomele. De exemplu, dacă există o carie, înlăturarea zonei degradate și refacerea acesteia ar trebui să ușureze și apoi să elimine durerea.
Dacă pacientul suferă de pulpită ireversibilă, medicul stomatolog va recomanda consultarea un medic specialist endodont. Dacă este posibil, dintele poate fi salvat printr-o procedură numită pulpectomie. Aceasta este prima etapă a unui tratament endodontic de canal. În timpul unei pulpectomii, pulpa este îndepărtată, dar restul dintelui este lăsat intact. După ce pulpa este îndepărtată, zona goală din interiorul dintelui este dezinfectată, umplută și sigilată.

În unele cazuri, întregul dinte va trebui îndepărtat printr-o extracție.

 Extracția dinților este recomandată dacă dintele este devital și nu mai poate fi salvat.
 După o pulpectomie sau extracție a dinților, anunțați chirurgul dacă aveți oricare dintre  aceste simptome:

  • durere severă sau durere care se intensifică
  • imflamație în interiorul sau în afara gurii
  • senzație de presiune
  • reapariția sau continuarea simptomelor inițiale

 

Tratamentul durerii dentare

Tratamentul durerii, atât înainte, cât și după tratament, se face de obicei cu medicamente anti-inflamatorii. Acestea asigură ameliorarea durerii și a inflamației. Acestea se iau doar la recomandarea medicului stomatolog, în doza potrivită fiecărui pacient. În cazul tratamentului de canal sau al extracției dentare, medicul stomatolog chirurg vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru durere.

Pulpita dentară - metode de prevenție

Pulpita dentară poate fi adesea evitată prin practicarea unei igiene orale bune și vizita regulată la medicul stomatolog. Reducerea sau eliminare dulciulilor, precum băuturi carbogazoase, prăjituri sau bomboane, poate fi asemenea utilă.

Pulpita dentară poate fi adesea evitată prin practicarea unei igiene orale bune și vizita regulată la medicul stomatolog. Reducerea sau eliminarea dulciurilor, precum băuturi carbogazoase, prăjituri sau bomboane, poate fi de asemenea utilă. Dacă suferiți de bruxism, o gutieră dentară vă poate ajuta să vă protejați dinții.

PROGRAMEAZĂ-TE PENTRU O CONSULTAȚIE GRATUITĂ!

Vrei să te asiguri că ești bine sau simți că ai probleme dentare? Vino la prima ta vizită la life Dental.

 

 

Materialele de pe această pagină au caracter informativ și sunt destinate scopurilor educaționale.

Vizitatorii site-urilor web nu trebuie să le utilizeze ca recomandări medicale. Determinarea diagnosticului și alegerea metodelor de tratament rămâne prerogativa exclusivă a medicului dumneavoastră!

«Life Dental Clinic» nu este responsabil pentru posibilele consecințe negative care apar din utilizarea informațiilor postate pe lifedental.md

LĂSAȚI O RECENZIE